Werkwijze

foto bak2

Met3-coaching

In mijn werk als coach help ik mijn klanten bij het weer terugbrengen van de balans tussen ratio en gevoel. Juist dan kun je zelf op basis van je gevoels-kompas de juiste keuzes maken in je eigen ontwikkeling. Ik gebruik daarbij een heel bijzondere collega, een paard.

Paarden zijn van nature vluchtdieren, maar ook kudde dieren. Dat maakt dat ze graag aansluiting zoeken, maar met die voorwaarde dat het veilig moet zijn. Paarden zijn daarom erg sensitieve dieren. En kunnen niet op rationele gronden die aansluiting zoeken, maar doen dat op gevoelsniveau. Het paard spiegelt als het ware je gevoel, je vraag of uitdaging. Maar nog mooier is dat het paard jouw spanning tijdens een sessie overneemt, zodat jij op dat moment helemaal weer bij jezelf en je gevoel komt. Ook hier zijn bijna geen woorden voor te vinden om dat uit te leggen, dat moet je ervaren!

foto33

Dat wat het paard laat zien, vertaal ik in woorden, maar jij kan het voelen. Ik stel vragen op basis van wat ik zie en jij hoeft me niets te vertellen, maar voelt wel waar het over gaat. Zo raken we de vraag achter de vraag aan en kun je in korte tijd mooie stappen zetten in je eigen ontwikkeling.

Natuurlijk ontvang je van mij niet alleen de duiding van de reactie van het paard, maar ik geef je ook tools in handen om met je uitdagingen aan de slag te gaan. Juist deze drie-eenheid is bijzonder, we doen het met z’n drieën. En dat verklaart meteen mijn bedrijfsnaam 🙂

 

Coaching met paarden? Hoe dan? 

We doorlopen met z’n drieën een exclusief proces. Jij, ik en mijn collega het paard. Jij hebt misschien al een duidelijke hulpvraag, anders proberen we deze eerst nog meer helder te krijgen. Vervolgens gaan we de bak in en zal het paard jouw uitdaging helder aan je laten ervaren. Dat kan soms best even confronterend zijn. Maar alleen als je je gevoel toelaat en dat niet in woorden probeert te ‘overrulen’, kom je tot de kern. In die diepgang ligt de waarheid en jouw vrijheid om stappen te zetten.

Uiteraard zal ik de reacties van het paard duiden en door dat te laten ervaren en te herkennen kom je tot een moment van reflectie. De sessie in de bak bestaat uit een gelijkwaardigheid tussen jou, paard en mij als coach. Een relatie op gevoelsniveau, op basis van vertrouwen, veiligheid en geborgenheid. Dat ervaar je, ook al na één sessie. Het paard oordeelt niet (dat is rationeel en daar kan het paard niets mee), maar laat zien (door te reageren op jou).

Met3-coaching proces huisstijl

Na de sessie zul je je in je dagelijks leven vaker bewust worden van je hulpvraag of een bepaald gedrag. Die erkenning en acceptatie betekent dat je in beweging komt, al kan dat soms ongemakkelijk, onwennig of pijnlijk zijn. Met de tools en tips die je van mij krijgt kun je de situatie anders benaderen en zal in een volgende sessie het paard daar op reageren.

Je bent je aan het ontwikkelen en zal vaker en vaker je eigen gevoelskompas raadplegen bij vraagstukken die je hebt. Die vragen kunnen van allerlei aard zijn natuurlijk. Voor de een is dat onrust voelen en ervaren dat dit met een werk-relatie te maken heeft, een ander heeft nog onopgeloste pijn na een echtscheiding, kan geen woorden geven aan slapeloze nachten of er ligt een burn-out op de loer en je wilt het tij keren. Het gaat niet om de vraag (dat zou immers weer rationeel zijn), het gaat om wat er in de bak met het paard gebeurd.

Geen vraag is daarom raar of vreemd, alles kun je gebruiken om weer vanuit je hoofd in je hart terug te keren. Mocht er iets boven komen waarvan ik van mening ben dan een ander soort professional daar jou nog beter bij kan begeleiden, dan zal ik dat zeker met je bespreken.